Erna Peijnenburg in aflevering Kruispunt: De kerk is vrouw

GEPUBLICEERD OP 23 FEBRUARI 2024

Zondag 25 februari is de oud-katholieke pastoor Erna Peijnenburg te zien in een interessante aflevering van Kruispunt. Het programma belicht het synodale proces dat door paus Franciscus is gestart, met speciale nadruk op de uitnodiging aan vrouwen om hun perspectief te delen over hun rol in de kerk en hun eigen dromen en verlangens.

Als het aan paus Franciscus ligt moet de Kerk de-masculiniseren. ‘De Kerk is vrouw’, voegde hij daaraan toe. Hangt er verandering in de lucht door deze uitspraken? Hoe ervaren katholieke vrouwen dat zelf? In de aflevering van Kruispunt komende zondag, zien we de verhalen van katholieke vrouwen die vertellen over hun hoop en verwachtingen én over hun teleurstellingen. Laetitia van der Lans, een van de makers van de podcast ‘De Dolle Maria’s’, heeft een enquête gehouden onder ruim 2000 rooms-katholieke vrouwen en wordt ook geïnterviewd in deze uitzending. Daarnaast wordt er een bezoek gebracht aan een groep jonge rooms-katholieke vrouwen uit de Haarlemse Bavo-parochie.

Erna wordt in de aflevering geïnterviewd over haar werk in een rooms-katholieke parochie, als pastoraal werkster. Erna: “Een wonderlijk toeval is dat ik werkte in de Haarlemse Bavo-parochie, die ook in de aflevering voorkomt. Ik heb na jaren de overstap gemaakt naar de Oud-Katholieke Kerk, waar ik priester mocht worden. Het interview ging voornamelijk over mijn beleving van die tijd. Waar liep ik tegenaan in de Rooms-Katholieke Kerk? Hoe zagen mijn overstap en priesterwijding eruit? En kan een vrouw eigenlijk wel priester worden?” Al met al werd het een dynamische opnamedag voor Erna. “Na het interview gingen we met camera en hele crew de as opleggen bij een zieke Alkmaarse parochiaan, om vervolgens ook nog te filmen in onze kerk bij de viering van aswoensdag.” Kortom, een aflevering die je niet mag missen.

Kruispunt wordt uitgezonden op zondag 25 februari om 17:10 uur op NPO 2