Galerie 44

Galerie 44 – Molenstraat 44

Spiritualiteit van de stilte. Wanneer je een nieuwe visie op de wereld hebt, moet je nieuwe wegen vinden om het te zeggen, aldus de wereldberoemde kunstenaar Mark Rothko. Hij doet dat door kleuren en vormen te gebruiken op een manier zoals schilders voor hem nog niet eerder hadden gedaan. In Houston (Amerika) is de Rothko Chapel. Een installatie die bij de bezoekers uiteenlopende reacties oproept. Het bekijken van de schilderijen brengt bij velen ook spirituele ervaringen teweeg.

Rothko werkt niet vanuit een bepaalde traditie. Hij beoogt een algemene religiositeit, de ‘eeuwige symbolen’ van het menselijk bestaan, ofschoon hij toch op intrigerende wijze elementen aan de christelijke traditie ontleent. Opmerkelijk dat ook Andy Warhol dat doet. Hij staat bekend als koning van de Pop-art. Toch heeft hij ook nog heel andere kunstwerken vervaardigd.

Barnett Newman, bijvoorbeeld, werd geïnspireerd door Baruch Spinoza, naar wie hij eigenlijk vernoemd was, vooral door diens theorie van de intuïtie. Later maakte hij gebruik van de joodse mystiek, hoewel hij afstand hield van de religie.

G a l e r i e 44 kan de ambiance die de Rothko Chapel biedt, niet evenaren, noch Rothko’s werken of die van andere grote kunstenaars tonen. Op bescheiden wijze wil G a l e r i e 44 de mogelijkheid bieden om stil en rustig naar kunst te kijken.

Met de verschillende tentoonstellingen en de kracht van kunst hoopt G a l e r i e 44 het publiek van dienst te zijn. Loopt u gewoon even binnen om de tentoonstelling in alle rust te bekijken. Niet zelden roept kunst vragen op. Wellicht wilt u daarover praten. Ook dat kan in G a l e r i e 44. Wendt u zich gerust tot de galeriemedewerk(st)er. Uiteraard kan dat geheel vrijblijvend. U hoeft niets. U mag ook alleen kijken en weer verder gaan. U mag ook uw naam en (e-mail)adres achterlaten als u op de hoogte gehouden wilt worden van nieuwe exposities.

In elk geval bent u van harte welkom!

G a l e r i e 44 is geopend op:

  • Donderdag 13:30-17:00 uur
  • Vrijdag       13:30-17:00 uur
  • Zaterdag    13:30-17:00 uur

G a l e r i e 4 4, Molenstraat 44, ‘s-Gravenhage
Via het contactformulier onder de pagina ‘Contact’ kunt u meer informatie ontvangen.

 

‘G a l e r i e 44’ is een voormalig winkelpand dat in gebruik genomen is door de Haagse Oud-Katholieke parochie. In de galerie zullen wisselende tentoonstellingen plaatsvinden met een spiritueel en vaak ook christelijk karakter.

De levendige parochie met haar prachtige verborgen schuilkerk wil zichzelf hiermee meer zichtbaar maken in de buurt waar zij deel van uitmaakt.