Paul van der Zande : expositie “Credenza”

23 mei – 22 juni 2024

Galerie 44

Molenstraat 44 Den Haag

Opening zaterdag 25 mei om 16;00 UUR

Paul van der Zande is opgeleid aan de Academie voor beeldende kunsten Arnhem, het huidige ArtEZ. Hij is behalve beeldend kunstenaar ook papierrestaurator in het Kunstmuseum Den Haag. In het verleden maakte Paul werken in acrylverf op kleine stukken papier, maar inmiddels heeft hij geen papieren ondergrond meer nodig, want hij gebruikt de wanden van een ruimte als beeldvlak voor zijn kunst. Hier zet hij iets op: stroken papier die hij in heel subtiele kleuren heeft geverfd en nauwkeurig op de muur plakt. Op deze manier speelt Paul met de ruimte die er al is en creëert architectonische, ruimtelijke voorstellingen. Ze lijken abstract, maar zijn dat niet zoals bijvoorbeeld bij Mondriaan, benadrukt Paul, ze zitten eerder tussen abstract en concreet in. Hij vergelijkt zijn voorstellingen met kamers waar je doorheen kijkt, “maar heel kaal, niet anekdotisch.” Paul spreekt van “gebroken voorstellingen”. Zijn werk roept ruimte en diepte op, maar niet zoals gebruikelijk. Hij maakt geen gebruik van het westerse perspectief waarbij lijnen elkaar in een vluchtpunt kruisen, maar van het Japanse: schuine lijnen die parallel aan elkaar lopen zodat er geen vluchtpunt is, en waardoor voor en achter even groot zijn.
 
Het werk dat Paul maakt, is vluchtig, daar houdt hij van. Hij wil geen loodzwaar werk maken, wat een groot vel papier al gauw wordt als je het inlijst. Wat hij maakt, weegt niets, het heeft bijna iets weg van een installatie, maar dan wel een schilderkunstige.
 
Dat Paul zijn werk zelden tentoonstelt, heeft met zijn manier van werken te maken. Paul maakt “slow art” en wil niet onder druk staan iets voor naderende tentoonstellingen te moeten produceren  –  totdat hij enthousiast werd van de kleine, compacte ruimte van de Galerie. Hier wil hij iets monumentaals maken, op de drie wanden van de Galerie worden drie fragmenten zichtbaar: drie stukken van een bepaalde kastvorm, een credenza, lage kast of ‘side board’. In de katholieke liturgie wordt in de credenza de hostie bewaard, zodat Paul met de titel van zijn expositie tevens een relatie legt met de Oud-Katholieke kerk, de eigenaar van G A L E R I E 4 4.
 
De tentoonstelling wordt geopend op 25 mei om 16 uur. 
U bent van harte welkom!
 
Hetty Burgers, mei 2024