Rondleidingen in de Oud-katholieke kerk in Den Haag

De verscholen kerk
De Haagse Oud-katholieke parochie kerkt in een bijzonder gebouw. Een verscholen kerk uit 1722. Dit gebouw is vanwege haar schoonheid en stijl hét belangrijkste voorbeeld van Hollandse barok boven de rivieren. Bedenkt u zich eens dat toen dit gebouw neergezet werd, het officieel nog verboden was voor katholieken om samen te komen voor vieringen. Als u het gebouw bezoekt, zult u versteld staan hoe een dergelijk relatief groot gebouw toch neergezet kon worden.

Gangen en gezichten

Weinigen weten dat er om de kerk heen nog een heel complex te vinden is van gangen en ruimtes, met daarin nog een deel van de eerste originele schuilkerk op zolder. Deze wordt nu de kapel van Maria Mater Dei of Zolderkapel genoemd. Of die andere bijzondere ruimte, de Groene of Bisschopskamer, waar vele gezichten van priesters die aan de parochie verbonden zijn geweest u aankijken. De plek waar in 1723 door een gezelschap van geestelijken, het Metropolitaan Kapittel, besloten werd tot trouw aan de verkozen bisschop van Utrecht, in plaats van onder direct gezag van de bisschop van Rome geplaatst te worden. Hier liggen de wortels van die andere Nederlandse katholieke kerk, De Oud-Katholieke Kerk van Nederland.

Kom onze kerk bezoeken en hoor de verhalen, loop door bijna 400 jaar geschiedenis en ervaar de schoonheid van de parel van het Hofkwartier, de barokke verscholen Oud-katholieke kerk.

U bent van harte welkom! 

U kunt een afspraak maken (groepen zijn ook van harte welkom) met onze coördinator de heer Ton Kappelhof.  U kunt kiezen voor een tijdstip op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Uiteraard hangt de beschikbaarheid af van de rondleider en of het gebouw niet in gebruik is.

  • Rondleidingen zijn in principe gratis. Een rondleiding duurt ongeveer 1 uur. In overleg is het mogelijk de duur van de rondleiding in te korten tot een half uur.
  • U kunt een bericht sturen aan dhr. Ton Kappelhof via het contactformulier. Vermeld in uw bericht tenminste twee data en de tijdstippen waarop u langs zou willen komen, en geef op hoe u te bereiken bent.
    Dhr. Kappelhof neemt hierna zo snel mogelijk contact met u op.Let op: de kerk wordt veel gebruikt voor concerten en andere activiteiten. Om teleurstelling te voorkomen, adviseren wij u niet te lang te wachten met uw aanvraag voor de gewenste bezoekdatum.

Graag tot ziens in de Oud-katholieke kerk!