De kleine kathedraal

DE KLEINE KATHEDRAAL is het boek over de Oud-Katholieke Kerk die 300 jaar als de Sint Augustinus in het Haags Hofkwartier gevestigd is.

Deze titel verwijst naar een brief van een Fransman die in 1722 aan een vriend schreef dat in ‘s-Gravenhage ‘de kleine kathedraal’ bijna afgebouwd was. Hij doelde op de unieke bouwstijl van het kerkgebouw waar dit boek over gaat.

De barokke kerk gewijd aan de H.H. Jakobus en Augustinus is een van de meest opmerkelijke schuilkerken van ons land. Hoe kon zo’n groot katholiek kerkgebouw verrijzen aan de Juffrouw Idastraat midden in het Hofkwartier, dicht bij het regeringscentrum dat aan katholieken geen vrijheid van eredienst garandeerde? De kerkwijding vond plaats in 1722, dat betekent precies een jaar voor de scheuring tussen de Clerezij (de latere oud-katholieken) en Rome, waarbij een bijeenkomst in dit gebouw ook een rol speelde. Het witte gebouw is rijk versierd en huisvest onder meer het oudste orgel van Den Haag.

Dit prachtig vormgegeven boek is bij de pastoor of het secretariaat van de parochie (secretaris@denhaag.okkn.nl) te bestellen De prijs van dit prachtige boek is € 35 plus 5 Euro verzendkosten.

U kunt het boek ook verkrijgen bij de volgende boekwinkels:

Boekhandel Ichtus Pelgrim gevestigd, Korte Poten 42 2511 EE te Den Haag.

Boekhandel De Vries van Stockum gevestigd, Passage 11, 2511 AB te Den Haag