Tentoonstelling close Encounters

G A L E R I E  4 4

​​​​​Molenstraat 44, 2513 BL Den Haag

galerie44@hotmail.com 

donderdag, vrijdag en zaterdag: 13:30-17:00 uur

Tussen 27 juni en 27 juli exposeert beeldend kunstenaar Willy Hampel in G A L E R I E  4 4. 
Haar tentoonstelling draagt de naam “Close Encounters”.
 
Wij kijken onze ogen uit als we Willy’s atelier binnenstappen. We zien geboetseerde beelden: grote torso’s en skeletten, koppen, kleine beeldjes van onder andere Egyptische katten, maar ook indrukwekkende maskers, en de muren hangen vol fijnzinnige portrettekeningen en geaquarelleerde stillevens en portretten. Willy kan heel veel en doet heel veel.
 
Willy Hampel is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten  in Den Haag en werkte al tijdens haar studie als tekenaar en illustrator bij een drukkerij waarvoor ze ook de lay-outs ontwierp. Na haar studie legde ze zich toe op aquarelleren, vooral stillevens en portretten. Olieverf heeft haar altijd minder geïnteresseerd, want “het moet stromen”.
Tot een kentering in haar werk leidden de lessen boetseren die zij rond 1998, na een moeilijke periode in haar leven, bij keramiste en beeldhouwster Annette van Stekelenburg volgde. Willy werd gegrepen door het werken met klei, door de mogelijkheid om dat wat ze wilde uitdrukken ook driedimensionaal gestalte te geven. En tegelijkertijd vond ze de ambachtelijke kant van het boetseren heel leuk: vormen, uithollen, branden en uiteindelijk het glazuren – wat ze bij Hans Brusse leerde. Als ze zo bezig is met giftige materialen voelt ze zich af en toe net een toverkol, vertelt Willy lachend. Ze werkt onder andere met vloeibare nicotine, maar ook met zout en karnemelk. En tenslotte is het elke keer weer een verrassing als het werk kant en klaar de oven uitkomt. Is het goed of niet? Ze had niet verwacht dat ze werken met klei zo leuk zou vinden – en ze houdt van de eeuwigheid van beelden in klei.
 
Portretten en torso’s beschouwt Willy als de basis van haar werk. Ze werkt “naar de waarneming”, maar niet in die zin dat haar portretten naar een model zijn geboetseerd of geaquarelleerd. Ze zoekt naar de sporen die geleefde levens in de mens hebben achtergelaten, legt Willy uit. Ze houdt van mensen en zoekt “het drama in hun leven”. Dat is een universeel verhaal. In die zin is Willy ook niet van mening dat ze veel verschillende dingen maakt. Ook al gebruikt ze verschillende technieken, naar haar gevoel gaat het altijd om hetzelfde: om de mens. Daarom houdt ze ook erg van mythologische verhalen, het zijn voor haar gelijkenissen waarin de menselijke onmacht tot uitdrukking komt. Ook Egyptische kunst inspireert haar enorm en haar fascinatie voor oude culturen en verhalen heeft niet alleen geleid tot grote indrukwekkende beeldhouwwerken en maskers, maar ook tot mooie en grappige beeldjes van Egyptische katten, vreemde dieren en demonen. Daarnaast is Willy ook gefascineerd door stadsgezichten, troosteloze stadsgezichten. Blinde muren vindt ze “adembenemend” en verklaren gedeeltelijk haar liefde voor de stad Berlijn. De huidige actualiteit van gebombardeerde steden laat haar ook in haar werk niet los.
 
Willy is nog lang niet klaar. Hoewel ze zich al een leven lang aan de kunst wijdt, is haar drive onverminderd groot. Ze kan niet leven zonder kunst te maken en zit nog vol plannen. Op het moment is ze fanatiek bezig met modeltekenen, maar wezenlijk voor haar is de vrijheid “lekker dat te doen waar ik zin in heb”.
 
Willy is werkend erelid van de Galerie ArtiBrak en lid van de Haagse Kunstkring. Meerdere werken van haar zijn genomineerd of in de prijzen gevallen, zoals de serie “horen, zien en voelen”, waarvoor zij in 2016 de ArtiBrak Galerieprijs won en die ook in de galerie wordt geëxposeerd. “Het zijn krachtige figuren, die spontaniteit uitstralen. Met beperkt glazuur en een minimum aan kleur wordt een maximum aan effect bereikt”, aldus het juryrapport. Daarnaast zal Willy indrukwekkende werken uit haar serie torso’s en geaquarelleerde portretten tonen: allemaal werk waarin het gaat om de mens en het menselijke – en dat is ook waarop de titel “close encounters” wijst.
 
De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 29 juni om 16.00 uur. U bent van harte welkom!   

Hetty Burgers, juni 2024