TENTOONSTELLING MET UNIEK OUD-KATHOLIEK ERFGOED

Ooit afgevraagd waarom wij oud-katholieken roze koorkappen gebruiken of wat de oorsprong is van onze felkleurige kerkgewaden? Het antwoord krijg je dit najaar tijdens de expositie ‘Fashion for God’ in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Van 14 oktober tot 21 januari zal in dit museum ons oud-katholiek erfgoed tentoongesteld worden.

Aan de basis van de tentoonstelling staat het promotieonderzoek van onze conservator oud-katholiek erfgoed Richard de Beer. Hij verdiepte zich in de fascinerende geschiedenis van de Nederlandse schuilkerken begin zeventiende eeuw en ontdekte hoe dure baljurken in kerkelijke gewaden veranderden en hoe liefde voor God en mode bij elkaar kwamen.

Verkiezing Steenoven

Deze roerige periode is ook van groot belang voor onze geschiedenis. Dit najaar is het precies 300 jaar geleden dat Cornelis Steenoven tot aartsbisschop van Utrecht werd verkozen. Die gebeurtenis markeert het zelfstandig bestaan van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland. Dat vieren we ook dit najaar! Daarover later meer.

Rondleiding

Dit najaar is hoe dan ook een prachtige gelegenheid om ons historisch erfgoed te zien stralen. Dat kan ook samen met kerkgenoten, vrienden of familie. Je kunt al een rondleiding boeken bij het Catharijneconvent. Voor alle oud-katholieken volgt nog een actie; houd onze communicatie-kanalen in de gaten!

overgenomen van de landelijke website